Seværdigheder​

Himmerlands Ringborge

- en del af UNESCOs Verdensarvslist

Danmarks vikinger - en del af Verdensarvslisten

De fem ringborge i Danmark er blevet UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten.

I Himmerland har vi to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.

I september 2023 blev ringborgene en del af UNESCOs Verdensarvsliste-certificerede - og har dermed enestående betydning og betragtes som verdens kulturelle arv. Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.

REGAN Vest - Koldkrigsmuseet

Besøg bunkeranlægget REGAN Vest, der ligger skjult 60 meter under en kridtbakke og blev opført i al hemmelighed i 1960’erne. Det skulle huse regering, embedsmænd samt den siddende regent i tilfælde af en atomkrig.

Besøg det imponerende Koldkrigsmuset REGAN Vest, der lige gemt i Rold Skov. Her kan du få et indblik i en tid, der slet ikke virker så fjern i dag. Bunkeren REGAN Vest blev nemlig bygget, da man frygtede den kolde krigs grusomheder og hvis den skulle udvikle sig til en regulær angrebskrig med atomvåben.

Det er en spændende oplevelse at besøg koldkrigsmuseet REGAN Vest, som foruden bunkeren også består af maskinmesterboligen, som skjulte indgangen til bunkeren samt en velkomst- og udstillingsbygning med café og udstillinger, der fortæller om Danmark under den kolde krig.

​​

REGAN VEST

​I 1960'erne blev bunkeren i al hemmelighed bygget 60 meter under jorden ind i en kridtbakke og skjul bag en gul murstensvilla. Bunkeren er atomsikret og godt skjult i Rold Skov - en strategisk placering langt væk fra storbyerne og tætbefolkede områder. Bunkeren har plads til 350 mennesker i de cirkelformede gange under jorden, som har et imponerende areal på 5.500 m2.

Først i 2012 blev bunkeren taget ud af beredskabet - indtil da var bunkeren faktisk en velbevaret hemmelighed, da det først var herefter at den eksistens blev kendt i den brede offentlighed. I 2014 blev anlægget fredet og herefter gik tankerne, idéerne også arbejdet i gang med at få åbnet denne imponerende kulturarv for offentligheden - det nu særdels velkendte Koldkrigsmuseum REGAN Vest.

SNAPSERUTEN OMKRING HESSEL

Snapseruten omkring Hessel er en del af den blå rute, og man kan komme på den direkte fra Hvalpsund by. Fra Hvalpsund Færgekro skal man gå syd langs vandet, hvorfra man så kommer ind på ruten ved stranden. I Hvalpsund passerer ruten Danmarks ældste stråtækte herregård, Hessel, Farsø med mindestuer for Nobelpristageren, forfatteren Johannes V. Jensen og Vitskøl Kloster med haven med snapse-, krydder- og lægeurter.

På denne rute kommer man også forbi stedet hvor man i 2002 fandt et stykke af en guldhalsring, der nu er udstillet på Vesthimmerlands Museum i Aars.

Lige meget hvor man er på ruten, er der mulighed for afstikkere til naturskønne steder med vidunderlige udsigter. De vilde planter, der gror langs stierne kan bruges til kryddersnaps og man kan dufte dem på en varm sommeraften.

HERREGÅRDEN HESSEL

Denne herregård er Danmarks sidste firlængede og stråtækte herregård. Man finder herregården på den fredede Louns halvø ved Hvalpsund. Første gang man hører om den er i år 1391, men dens historie går længere tilbage. Store dele nedbrændte i 1702. Den ældste bygning er en såkaldt hejremslade, den store lade, hvor det svære egetømmer stammer fra omkring 1650. Oprindeligt blev hovedbygningen, stuehuset opført i bindingsværk, men dette kan man nu kun se ud mod parken.

herregaarden-hessel-beskaaret

​Herregården er en gammel studegård hvor der foruden køer har været heste, får og fjerkræ. På de omkringliggende marker, bliver der blandt andet dyrket flere forskellige kornsorter.

Der har været mange forskellige ejere igennem tiderne, og i 2008 blev Hessel en selvejende institution der i dag rummer et autentisk gårdmiljø fra sidst i 1800 tallet.

VITSKØL KLOSTER

Nær Ranum ligger Vitskøl kloster, tidligere kaldet Bjørnsholm. Her kan man se de fredede ruiner efter klosterkirken, der ikke blev så stor som planlagt. Der er et godt udsyn fra klosteret og man kan se det langvejs fra.

Vitskøl kloster blev grundlagt i 1158 af den franske abbed Henrik efter slaget ved Grate Hede. Sammen med 22 munke og nogle lægbrødre fik han overdraget en kongelig ejendom på dette sted. Klosteret er i dag et af de ældste, velbevarede klostre i Europa.

vitskoel-kloster

Det var munke fra Cistercienserordenen der medbragte lægeurter til klosteret. Den del af disse urter gror vildt, mens andre er samlet inde i den store urtehave. Der er mange velkendte krydderurter og i Apotekerhaven kan man finde over 100 forskellige lægeurter.

STENALDERCENTERET ERTEBØLLE

I Vesthimmerland tæt på Limfjorden I Ertebølle finder man stenaldercenteret, hvor der er masser af muligheder for at nyde den smukke og historiske natur. Derudover, kan man nyde et storslået udsyn over Limfjorden.

Der er flere udstillinger på Stenaldercentret fra stenaldermenneskets levevis med mange forskellige effekter. Der er lavet en rekonstruktion af en boplads der viser hvordan datidens hytter kan have set ud. 

Udenfor på bopladsen er der levendegørelse, hvor der arbejdes som i stenalderen. Man får et indblik i hvordan stenaldermenneskets daglig var. 

stenaldermuseet-erteboelle

Der afholdes mange aktiviteter i løbet af året, hvor gæster kan deltage. I sommerperioden er der mulighed for at sejle i stammebåd, skyde med bue og pil, som man gjorde i stenalderen. Naturlegepladsen byder på klatring, balance og gynger.

​JOHANNES. V. JENSEN MUSEET​

Johannes V. Jensen blev født i 1873 i Farsø i selv samme hus som i dag rummer Johannes V. Jensen museet. Han er den betydeligste digter i Danmark i det 20 århundrede. Han debuterede i 1894 med nogle digte. Han modtog Nobelprisen i litteratur i 1944. Hans mest kendte er novellesamlingen Himmerlands historier, romanerne Kongens fald og Den lange Rejse. Johannes V. Jensen døde i 1950, 77 år gammel.

I den ældre del af museet, er der montrer og plancher der fortæller om forfatterens slægt, de steder han boede og de mange rejser han foretog. I tilbygningen fra 2008 kan man i rotunden se en række genstande fra forfatterens arbejdsværelse. I gang arealet er der montre, der fortæller om Johannes V. Jensens forfatterskab.

johannes-v-jensen

LIMFJORDSMUSEET​

Museet beskæftiger sig med Limfjordens kultur historie, der kan opleves på de to forskellige udstillinger. Der er den permanenter udstilling i museets Oplevelsescenter der blev indviet i 2008. Denne udstilling fokuser især på søfart og fiskeri men omhandler også færgefart, stormfloder, strandjagt og Bådebyggeri.
Der er også mulighed for at se udstillet gamle fartøjer fra fjorden og børnene kan rører en fladfisk eller klappe en krabbe i bassinet. Derudover er der hvert år, en nye og spændende særudstilling i Kanalfogedens bolig.

MUSEUMSCENTER AARS

Her er samlet to museumsfunktioner: Vesthimmerlands Museum, der er et statsanerkendt arkæologisk-kulturhistorisk museum og Himmerlands Kunstmuseum, der især udstiller samtidskunst. Kunstneren Per Kirkeby, har tegnet den unikke udstillingsbygning som Vesthimmerlands Museum i dag husere.

Her kan man finde udstillinger der fortæller om livet i Vesthimmerland fra oldtiden til nutid. Udstillingen om det verdensberømte Gundestrupkar er en af hovedattraktionerne. Gundestrupkarret blev fundet i 1891 i Rævemose nær Aars og er et af de mest betydningsfulde fund fra Europas jernalder. I de store, lyse udstillingssale vises skiftende udstillinger, fortrinsvis af nutidskunst, kultur og formgivning.

skarpsallingkarret

THIT JENSENS MINDESTUE

Forfatterinden og kvindesagspioneren Thit Jensen blev født den 19. januar 1876 i Farsø. Hun uddannede sig til fotograf, men rejste som 22 årig til København for at blive forfatter. Thit Jensen debuterede med romanen To søstre i 1903, og i 1904 kom Familien Storm.

Fra sin tidlige ungdom i hjemmet i Farsø fik hun forståelse for kvindens vanskelige stilling i det mandsdominerede samfund og for tidens mange sociale problemer. Hendes forståelse af og forargelse over den uretfærdighed, specielt kvinder og børn var ofre for, kom til udtryk i mange af hendes bøger og foredragsvirksomhed.

thit-jensen

Thit Jensen modtog mange legater og hædersbevisninger, bl.a. Holbergmedaljen og Den kgl. belønningsmedalje af 1. grad. Thit Jensen døde i København i 1957 og hendes urne er nedsat på familiegravstedet på Farsø Kirkegård. Mindestuen i Farsø er udstyret med møbler, billeder og bøger der har tilhørt hende.​


HYLLEBJERG BAKKER​

Dette er et naturskønt område med en storslået udsigt over landskabet og til dels Limfjorden, der ligger som et bredt glitrende bælte i baggrunden. Landskabet består af kuperet hede – og skovområde ved Hyllebjerg. Fra højderne har man udsigt over mange kirkesogne.

Hyllebjerg Bakker omfatter også Hyllebjerg Kirke samt Kommuneplantagen nær Hyllebjerg by. I plantagen er der 2 mindre søer og sorte-mosen der tiltrækker et bredt og meget varieret fugleliv.

HVALPSUND STRAND

Hvalpsund strand har hvidt flag og anses for at være meget børnevenlig. Stranden er kendt for det rolige vand og den gode sandbund. Der er ikke særligt dybt i vandkanten og derfor er det muligt at gå forholdsvist langt ud før det bliver dybt. Dette betyder også vandet hurtigere bliver varmt. Det anses for at være en fordel for børnefamilier, der kan soppe og lege i vandkanten på den bred sandstrand.

Der findes gode faciliteter og parkering ved stranden.

SÆLER

Limfjorden er et af landets bedste sælområder og derfor er der også god mulighed for, at man ser sælerne muntre sig i vandet eller ligge afslappet på en tange i fjorden, når man går en tur langs stranden.

Sælerne er mest synlige omkring lavvande, hvor de er inde og hvile sig på sandbanker. Det kan være en god ide at tage en kikkert med, så man kan se sælerne på tættere hold. På denne måde er det også lettere at se dem, når de er ude at svømme i vandet.

Der findes 2 slags sæler i Danmark, den mindre spættede sæl og den store gråsæl. Den spættede sæl er den mest almindelige sælart herhjemme. Den kan blive op til 1,5 m og veje op til 75 kg.

I Danmark er sælerne blevet fredet. Siden 2010 er bestanden af sæler i Limfjorden steget kraftigt. Man mener dette skyldes at de har gode betingelser og godt med mad. Mange af de sæler der er kommet til kommer oppe nord fra.

sael-graes

VANDRETUR PÅ DE HIMMERLANDSKE HEDER​

De himmerlandske Heder er resterne af et kæmpestort hedeområde, der indtil 1800- tallet dækkede store dele af Vesthimmerland fra Limfjorden til Rold Skov.

De himmerlandske Heder fremtræder i dag som et øde og ubeboet naturområde, men ved nærmere eftersyn, kan der findes en del kulturspor i form af gravhøje og oldtidsagre, som fortæller om tidligere tiders bosætning og opdyrkning af området. Der er i alt 1284 ha. der er fredet.

På vandreturen ude på heden kan man kigge på hedens karakterplanter der er dværgbuske, især Hedelyng og Revling. Der er også et rigt dyreliv. Mindre dyr som mark firben, alm. firben, stålorme og hugorme kommer man ofte forbi ude på heden. Af de lidt større dyr kan nævnes grævling, hare og ræv på den åbne hede, mens råvildt kan ses på de mere tilgroede dele af heden.

Naturen i Farsø-egnen indbyder til en aktiv ferie, også selv om man ikke er til de helt store fysiske udfoldelser.

DEN JYSKE ROSENPARK

Den Jyske Rosenpark blev etableret i 1967 i Aalestrup. Parken drives i dag af Park og Vej i samarbejde med parkens bestyrelse.

En gåtur gennem parken fører dig igennem pergolaen, hvor slyngroserne danner blomstrende søjler og videre ud til Simested å, hvor der er en flot udsigt. På vandreturen i parken kan man opleve rosernes duft og farver.

den-jyske-rosenpark

MARIAGER SALTCENTER

Her er muligheden for at få lidt wellness samtidig med at man kan lærer noget om salt. Dette er en sjov udflugt for alle uanset alder. Man kan opleve hvordan det er at hoppe i det døde hav, lave salt i sydehytten, tage en tur ned i minen, prøve biografen og gå en tur i salthaven.

GLENHOLM VINGÅRD

Glenholm Vingård er en familiedrevet vingård, der er højt beliggende ved Limfjorden. Her er det muligt at få en spændende rundvisning, der giver indblik i dansk vinproduktion.

I marken kan man se på beskæring og pasning af vinstokkene hvorefter turen går til processerne og produktionen indtil vinene bliver tappet.

Efter rundvisningen er der mulighed for at smage vin og købe vine med sig hjem.

glenholm-vingaard

KIRKER

Der er hele 10 kirker i den tidligere Farsø Kommune (red. i dag en del af Vesthimmerland Kommune), hvilket er meget til de kun ca. 8.000 indbyggere. Men i gamle dage tog det lang tid at komme fra et sted til at andet, hvad enten det var til fods eller til hest.

Derfor var det nødvendigt med så mange kirker, der dengang fungerede som samlingssteder, hvor også mere verdslige anliggender blev ordnet. Der er adgang til kirkerne alle dage fra 8-16 i sommermånederne.

Hos VisitVesthimmerland fås bogen ”10 kirker” som beskriver kirkerne i tekst og tegninger.

KUNST & KERAMIK

Farsø-egnen har altid været god inspiration for kunstnere og kunsthåndværkere. Så, det er da heller ikke så underligt at finde små, hyggelige workshops og udstillingslokaler midt i de bedst udsøgte omgivelser.

Og kunsthåndværket er alsidigt lige fra uld-arbejder over i unika-keramik til et bredt udvalg af maleriteknikker. Du finder unikke brugsting og ting der blot er ”til pynt” ligesom gode gaveideer eller ferieminder.

Det bedste er dog, at man har mulighed for at kigge kunstneren over skulderen mens kunstværket former sig - eller endnu bedre, selv begive sig ud i kunsten ved at deltage i et kursus. Brug en aften, en dag eller en forlænget weekend på at lære mere om keramik, tegning, grafik, blomsterdekorering.

GALLERI ALSTRUP

I 1995 fandt vi, keramiker Hanny Abel og billedhugger Jan Anker Petersen, dette sted, en gammel købmandsgård, som var rummelig nok til at lave en kunstnerisk helhed med galleri, værksted, atelier, kursus- og konsulentvirksomhed.


Fra påske og ind I efteråret fremviser Galleri Alstrup skiftende udstillinger med forskellige aktuelle kunstnere.

Vi viser nye linjer og tendenser I tidens kunst, i rammer hvor der er tid og ro til at opleve. Kvalitet og nutidighed er nøgleord.

I Galleri Alstrup bestræber vi os på altid at give publikum lidt mere.

Galleri Alstrup har permanent salgsudstilling af keramik, skulptur og grafik og formidler løbende kontakt til vore tilknyttede kunstnere.

gallerialstrup

GALLERIER I LØGSTØR

Midt på Løgstørs ny renoverede havnefront finder man kunsttorvet. Det er et intimt og hyggeligt torv der ligger centralt i Løgstør. På kunsttorvet og dets nærmeste omgivelser kan man finde en række gallerier og atelierer. Der er også muligt at møde nogle af kunstnerne.

Her kan man blandt andet finde havneatelier hvor indehaver Sonja Hansen udstiller sin egen kunst men også har glaskunstner Bente Andersen og skulpturkunstner Bente Holm som faste udstillerer.

JESPERHUS

Bare 25 km fra os ligger Jesperhus, hvor man finder noget for alle. Her er både forlystelses – og blomsterpark. Jesperhus blomsterpark er fyldt med massevis af oplevelser. I det inden – og udendørs legeland er der ponyridning, krokodiller, piratland og meget mere. Der er også Jungle Zoo hvor man kan opleve fritgående dyr og flere gang om dagen kan man se shows med papegøjerne. For de mindste er der Hugo land hvor der er en kæmpe sandkasse, tegneafdeling og meget mere.

Derudover sætter Jesperhus tusindvis af blomster, stauder, kaktusser og sukkulenter rundt omkring i den 8ha store park. Her kan man nyde der smukke farvespil, duften af roser og lyden af rislende vand imens man får inspiration til egen have.

jesperhus-logo_small1

FÅRUP SOMMERLAND

Her er underholdning for alle, børn som voksne. De har været kåret som Nordens bedste sommerland og verdens 3. bedste familiepark. I Fårup Sommerland kan man opleve vilde forlystelser, legeland for de mindre og hoppe i Danmarks vildeste vandland.

main_top_logo

Hold dig opdateret​

Tilmeld nyhedsbrev​

Hold dig opdateret med de seneste nyheder, tilbud og gode historier fra Hvalpsund Færgekro ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Anmeldelser fra Facebook​

Et rigtigt hyggeligt hotel, med en sød og flink betjening.
fredag med en lækker 2 rets menu, og lørdag med 3 retter musik og dans.
Et perfekt weekendophold, som varmt kan anbefales.

Tina Hansen

Vi er netop kommet hjem fra et ophold med to overnatninger, morgenmad og to retters middag den ene aften. Vi havde vores søn på halvandet år med og vi elskede stedet. God mad, fine værelser, god service og sødt personale. Stedet emmer af familiær hygge! Vi håber vi ses igen en anden gang

Sara Augustinus

Jeg er da SÅ glad for at vi valgte at overnatte på Hvalpsund Færgekro. Super opmærksomt og vidende personale, flot rent værelse med havudsigt, og virkelig virkelig lækker mad. Fik da lige et par gode mad idéer med hjem.
Jeg giver 10 stjerner - hvis jeg ku'

Lis Faurholt

Se alle anmeldelser​

Hvalpsund Færgekro er vurderet 4.5 / 5 stjerner på baggrund af 220 anmeldelser på Facebook

Kontakt os

​Hvalpsund Færgekro

Sundvej 87

9640 Farsø

​​

☎ Tlf.: 98 63 86 00

✉ E-mail: post@hvalpsund-faergekro.dk

CVR: 26914701

Skriv til os​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt